Avsnitt 6: Ida Karkiainen

 

Dagens ummikko är tornedaling och nybliven civilminister för socialdemokraterna. Uppvuxen i Matkakoski, boendes i Haparanda och arbetandes i Stockholm. En stolt Tornedaling som upplever den egna avsaknad av meänkieli som en social funktionsnedsättning när hon bor i Tornedalen.

I Proud to be Ummikko berättar Ida om stoltheten hon känner över att tillhöra den tornedalska minoriteten, men även om den egna sorgen över att inte ha fått med sig språket.

”Framförallt sorgen över att inte förstå allting som sägs. Det är så mycket av ens historia, så mycket av ens kultur som sitter i språket. Som sitter i uttrycken, som sitter i att beskriva dom gamla fiskeredskapen eller dom gamla platserna, eller sånger, sagor, vaggvisor. Allt det blir så svårt att översätta till något annat språk. Det måste man kunna för att på något sätt bottna i det och förstå betydelsen och innebörden i dom uttrycken. Och det har jag känt en sorg över att jag inte har kunnat.”

Ida vill samtidigt inte beskylla hennes föräldrar för att de inte lärde henne språket. Hon ser förlusten av meänkieli som en större samhällsfråga, där statens tidigare assimilationspolitik är en stor del av förklaringen till att språket och kulturen sågs som mindre värd.

”Den historien att det betraktades som fult, eller mindre värt, att prata finska och meänkieli, att prata sitt modersmål. Vissa har ju till och med vittnat om våld, om att man har blivit slagen, för att man har pratat finska och meänkieli. Det har ju såklart satt spår i hela samhället i att det betraktas som mindre värt och fult […] Man har inte känt att det har varit naturligt att prata det språket med sina barn.”

”Det är många unga som, precis som jag, har tappat språket och inte har fått det med sig från början. Som boendes i Haparanda har det känts som en funktionsnedsättning, att inte kunna prata finska eller meänkieli flytande.”

Idag ser Ida att den svenska politiken har svängt om. Nu genomförs språksatsningar och en statlig utredning (Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset) granskar statens övergrepp mot minoriteten.

”Det viktigaste vi kan göra är ju ändå att föra berättelserna vidare och dra lärdom av det. Dra lärdom av att den här politiken, när den såg ut på det här sättet, den fick de här effekterna och de här följderna. Den skapade det här förtrycket som människor blev utsatta för.”

Ida tycker att dagens unga Tornedalingar visar en stor stolthet över sitt arv och hon ser att många har börjar återta meänkielin, språket de en gång förlorade. Dagens generation har ett stort ansvar och en vilja att ta det.

”Det är vi och vårat ansvar att levandegöra och hålla kulturen levande och hålla språket levande. Det är ingen annan som kommer göra det åt oss utan det är vårat ansvar och vi behöver göra vad vi kan för att bidra till det.”

Intervjun genomfördes i Februari 2022.

 
Föregående
Föregående

Avsnitt 7: Åsa Larsson

Nästa
Nästa

Avsnitt 5: Mattias Timander