Avsnitt 5: Mattias Timander

 

Dagens ummikko är skådespelare, sångare och tidigare ordförande i kommunfullmäktige i Kiruna. Numera arbetandes för Bonnierförlagen i Stockholm. En 23-årig lantalainen som gärna vill prata mer om sin morfar och relationen till meänkieli. Med på köpet kommer också några skrönor om hur färsk oxfilén är hos kötthandlaren i Pello.

I Proud to be Ummikko berättar Mattias om den gränslösa stolthet han känner över sitt ursprung och kärleken till sin morfar, mannen som var Mattias stora koppling till språket och kulturen.

”Min morfar för mig var skogen och min historia. […] Han var min koppling till historian, till landsbygden, till Tornedalen och den kultur som det hör till.”

Mattias är numera bosatt i Stockholm och berättar att kunskapen om meänkieli är låg i södra Sverige. Många förstår inte att Kiruna och Norrbotten i stor utsträckning är en flerspråkig plats där olika språk talas i butiker och samhällen.

”Jag har inte mött någon som vet vad det tornedalsfinska är eller har någon förståelse kring det. Meänkieli har man kanske hört om i skolan, att det är ett minoritetsspråk, men vad det riktigt är vet man inte tror jag. Så det pratar jag helt enkelt inte om. Det finns ingen förförståelse så det öppnar aldrig upp till den sortens samtal.”

Han tror att den historiska hanteringen av det tornedalsfinska är en stor anledning till att hans äldre släktingar inte förde spårket vidare.

”Jag tror att det ligger väldigt starkt i en skam. Det är klart att vi är påverkade av att man var upp och mätte skallar på Tornedalingar. Det är klart att vi är påverkade av att man inte fick döpa sina barn till namn som inte lät svenska. Det är klart att vi är påverkade av att man inte fick tala språket, att man fick smäll på fingrarna i skolan om man talade finska med sina kompisar. Även om man bara kunde finska. Jag tror det sitter i. Jag tror det påverkar en person för resten av livet. Man måste kämpa med att bygga upp en stolthet igen. Det faller sig inte naturligt att föra det vidare till nästa generation om man som barn har fått veta att det är fel och dåligt och dumt.”

För framtiden hoppas Mattias på att fler ska stå rakryggade och vara glada över sitt ursprung. Han ser också fram emot mer tornedalsfinska i kulturvärlden i Sverige.

”Jag hoppas på en blomningstid för det tornedalsfinska i samtidskulturen. På samma sätt som vi har kunnat se med det samiska. Det tycker jag är väldigt vackert, berörande och så jäkla häftigt […] Det ser jag fram emot, att få ta del av ännu mer samtidskultur som kommenterar detta, som tar upp detta.”

Intervjun genomfördes i Oktober 2021.

 
Föregående
Föregående

Avsnitt 6: Ida Karkiainen

Nästa
Nästa

Avsnitt 4: Jonas Pietikäinen