Avsnitt 8: Linus Omark

 

Linus Omark är stolt tornedaling, hockeyspelare och ummikko. Nyligen hemkommen för spel i Luleå Hockey efter en tid i den ryska proffsligan KHL. På meritlistan finns även VM-guld med hockeylandslaget Tre Kronor. Hans långa meritlista som hockeyspelare började med hemliga taktikinstruktioner på meänkieli hemma i Övertorneå. Men uppväxten präglades också av en ovilja att lära sig meänkieli och av en önskan att bli svensk.

I Proud to be Ummikko berättar Linus att båda hans föräldrar pratar meänkieli, men att han och syskonen inte ville lära sig språket som små.

”Farsan hade nog velat att vi skulle lära oss, men vi ville inte själv tyvärr. I den åldern tyckte man kanske inte det var lika coolt. Jag har många kompisar som pratade meänkieli, men jag själv blev aldrig en av dom.”

Varför ville du inte lära dig språket?

”Jag tror det var mycket med hockeyn där. Att man ville vara svensk. För man blev ju kallad finne om man for någon annanstans. Men fick jag gå tillbaka så skulle jag nog vilja lära mig det igen. Om jag fick göra om resan.”

Under matcher mot svensktalande lag fick hockeyungdomarna i Övertorneå ibland instruktioner på meänkieli och finska för att dölja taktiken för motståndarna. Men Linus berättar också att han och hans jämnåriga klarade sig bra enbart på svenska under uppväxten. Eftersom alla meänkielitalande även pratade svenska.  

”I skolan var det ju också svenska. Meänkieli fick man läsa på sidan om man ville, det var inget tvång. Det blev väl ganska naturligt att man inte lärde sig. Om man ska säga det så. När man inte var tvungen heller.”

Linus förknippar Tornedalen med en stark trygghetskänsla. En plats där dörrar står öppna eller cyklar olåsta.

”Det är väl det, tryggheten, att man litar på folk. Det är väl det jag förknippar med Tornedalen.”

För att bevara meänkielin i Tornedalen så tror Linus att det viktigaste är att få ungdomar och andra att stanna i byarna. I dagsläget flyttar många för att det inte finns jobb och rätt förutsättningar.

”Dör byn ut så kommer språket att dö ut också. Det är bara hoppas att man kan hitta något som får folk att stanna.”

Intervjun genomfördes i December 2021.

 
Föregående
Föregående

Avsnitt 9: Rebecka Digervall

Nästa
Nästa

Avsnitt 7: Åsa Larsson